ŞANVAK’tan Her Çarşamba Bir Urfa’lı Hemşehrimiz”
Şanlıurfa Vakfı her hafta geleneksel hale getirdiği “Her Çarşamba Bir Urfa’lı Hemşehrimiz” programları çerçevesinde kentin sanayi, ekonomik, sosyo ekonomik, eğitim, sağlık ve daha birçok sorunlarını durum tespiti yaparak mercek altına alıyor.
Alanında uzman kişileri Vakıf Genel Merkezine davet ederek durum tespiti yaparak bunu rapor haline getirip ilgili Kurum ve Kuruluşlar nezdinde masaya yatırarak çözüm noktasında elini taşın altına koymayı kendisine bir misyon adetti.
Şanlıurfa Vakfının bu haftaki konuğu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Emekli Genel Müdürü ve SUTAD Derneği Genel Başkanı Uğur Büyükhatipoğlu oldu.
“Dünyada ve Ülkemizde Patent ve Coğrafi İşaretler Olgusu, Yansıması ve Etkileri, Şanlıurfa’nın Coğrafi İşaretli Ürünleri, Şehre Katkısı ve Neticeleri” incelendi.
Vakıf Genel Merkezindeki sunumunu grafiklerlerle slayt eşliğinde Coğrafi İşaretleri geçmişi ve günümüze kadar olan etkilerini anlatan Uğur Büyükhatipoğlu, dünyanın birçok kenti gibi Şanlıurfa’nın bu noktada ilerleme kaydettiğini anlattı.
Türkiye’nin de Coğrafi İşaretli Ürünlerde çok büyük çeşitliliğe ve büyük imkânlar sahip olduğumuz olağan dışı bu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Büyükhatipoğlu, “Türkiye Coğrafi İşaretler Enstitüsü” nün kurularak “Türk Patent ve Marka Kurumu” bünyesinde görev yapan “Coğrafi İşaretler Dairesi” ile yükü birlikte omuzlayarak ‘Cİ’ ürünlerinde Türkiye’ye milyarlarca Avroluk katma değer kazandırılması noktasında faydalı olacağının altını çizdi.
Türkiye ve Şanlıurfa ile ilgili bilgi veren Büyükhatipoğlu, Şanlıurfa’nın Çiğ köfte başta olmak üzere, İsot, sadeyağ, ciğer kebabı, patlıcanlı kebap, şıllık tatlısı, zerde, lebeni çorbası, kazan kebabı, keme boranisi,teleme peyniri,tırnaklı ekmeği ve Siyah Gül (haleti siyah gülü) vesaire toplam 47 Coğrafi İşaretli Ürünler kategorisinde çeşitlilik açısından küçümsenmeyecek bir başarı olduğunu anlattı.
Büyükhatipoğlu, Türkiye’de Fıstık üretim noktasında Şanlıurfa’nın birinci sırada olduğunu ancak Gaziantep’in ‘Coğrafi İşaretli Ürünler’ konusunda AR-GE’ye ve İnovasyona daha fazla önem vererek “Gaziantep Baklavası” ile Türkiye Patent Enstitüsü’nden bunu Coğrafi İşaretli Ürün olarak şehirleri adına tescil ettirerek aynı zamanda da dünyaya tescil ettirerek bir dünya markası olurken ilimizin neden bir dünya markası çıkartması konusunda geri kaldığıyla alakalı özeleştiride bulundu
Vakıf Genel Başkanı Emekli Korgeneral Mustafa Kemal ALATAŞ, ‘Coğrafi İşaret Tescili’ hususunda Şanlıurfa’ya katkısından dolay Uğur Büyükhatipoğlu’na teşekkür ederek plaket takdiminde bulundu.
Vakıf Genel Merkezinde yapılan sunuma Şanlıurfa Vakfı Sağlık Kurulu Başkanı Prof.Dr Haluk Yetkin, Hukuk alanında onlarca kitabı bulunan hocaların hocası Prof. Dr. Ahmet Mithat Kılıçoğlu, Şanlıurfa Vakfı Yönetim kurulu üyeleri, vakıf üyeleri ve Şanlıurfalılar katıldı.