ŞANLIURFA EĞİTİMİNDE BİR MİLAT
Şanlıurfa tarihinin eğitim konusundaki en geniş kapsamlı toplantısı; eğitim kurum ve kuruluşlarının her kademesinden bürokratına, siyasetçisinden yerel yönetimine kadar yoğun bir katılımla bugün gerçekleştirildi.
Şanlıurfa’da Vali Hasan Şıldak’ın “Eğitimi her zaman birinci öncelik olarak belirleyeceğiz” hedefi meyvelerini vermeye başladı. Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi’nde (BİGEP) 4 aylık zaman zarfında verilerle ortaya çıkan iyileştirmeler, eğitim sorunlarının geniş kapsamlı olarak sahiplenilmesi ve şehirdeki tüm paydaşların eğitim konusunda çözüme odaklı adımlarda harekete geçmesinin ardından bu kez Şanlıurfa tarihinin en geniş kapsamlı Eğitim Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın da katılım gösterdiği toplantıya eğitim kurum ve kuruluş temsilcileri, milletvekilleri, bürokratlar, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, okul müdürleri ve öğrenci velileri katıldı.
Bozdağ: Eğitimde ‘İmkan Yok’ Diye Birşey Olmayacak
İki oturum şeklinde düzenlenen toplantının basına açık ilk bölümünde il genelinde son 20 yılda yaşanan gelişmelerin aktarıldığı sunumun ardından salona seslenen TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, “Eğitime destek konusunda kimsenin mazeret üretmeye hakkı yok. İmkanımız varsa vereceğiz, yoksa imkan bulacağız imkan üreteceğiz. O desteği mutlaka yerine getirmemiz gerekiyor. Yeni dönemde bu çalışmalarımızı daha ileri bir noktaya beraber taşıyacağız” dedi.
Şanlıurfa’ya İkinci Üniversite Müjdesi
Şanlıurfa’ya ikinci bir üniversiteyi kazandırmanın hazırlıkları içerisinde olduklarını aktaran Bozdağ konuşmasının devamında, “Şanlıurfa’da görüyoruz ki Kıbrıs’a ve başka ülkelerde kendi parasıyla üniversite okuyan çok evladımız var. Türkiye’nin değişik illerindeki vakıf üniversitelerinde de okuyan çok evladımız var. Şanlıurfa’nın da imkanı olan kıymetli insanları var. Onlarla da görüşmelerimiz olacak. Belki Şanlıurfa’ya bir vakıf üniversitesi kazandırma imkanımız olursa Şanlıurfa’nın insanları Kıbrıs’a gidip, başka yerlere gidip onca masraf yapacağına, masrafı da aşağı düşer. Kendi evinde de evlatlarını okutma ve yüksek öğrenim almasına fırsat verme imkanı bulacaktır. Yeni dönemde bunun üzerinde de duracağımızı buradan özellikle ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.
Vali Şıldak: Ortak Akıl Eğitimde Bizi Başarıya Ulaştıracak
Bozdağ’ın ardından tüm katılımcılara eğitim konusundaki duyarlılıklarından dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan Vali Hasan Şıldak ise özellikle sorunun çözümü için ortak paydada buluşulmasının önemli olduğunu söyledi.
Eğitim konusunda müthiş bir destek aldıklarını da sözlerine ekleyen Vali Şıldak, “Öncelikle eğitim alanında bizlere büyük destek sağlayan TBMM Başkanvekilimiz Sayın Bekir Bozdağ’a teşekkür ediyorum. İlimizde başlattığımız eğitim rüzgarının üstün destekle güçlendiğini görüyoruz. Bu aslında bir istişare ve değerlendirme toplantısıdır. Bugünkü buluşmamız eğitimin birinci öncelik olarak belirlendiğinin göstergesidir” şeklinde konuştu.
Şanlıurfa’da 750 bin öğrencinin bulunduğunu ve bu sayının Türkiye’nin bir çok ilindeki toplam nüfustan daha fazla olduğunun altını çizen Vali Şıldak, “20 yıllık periyotta eğitimde gelinen aşamaları hazırlanan sinevizyonla inceledik. Bu büyük bir gelişme. Atılan adımların sahaya yansıdığı da ortada. Ancak öğrenci sayımımızın da yüksek bir hızla artış göstermesi sonucu hala yetişemediğimiz alanlar olabilir. Yine konu ile ilgili baktığımızda tam bir teşhisin konulmuş, eğitimle ilgili tüm göstergelerin kontrol altına alındığı ve bir çalışma temposu içerisine girilmiş olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi kapsamında tam da burada oluşturduğumuz konuları ele alan ve gelişmeleri aylık periyotlarla değerlendiren bir mekanizma oluşturulmuştur. Bu mekanizmamızda Milli Eğitim Müdürlüğümüz bünyesindeki çalışma grubu, AR-GE çalışanları, kaymakamlarımız ve bununla birlikte Büyükşehir Belediyesi, Harran Üniversitesi ve tüm ilçe belediyelerimiz bize destek veriyor. Kısacası bugünkü buluşma Şanlıurfa için bir milattır. Amaç tüm paydaşları dinlemek. Eğitimin gerçek aktörlerinin ve paydaşların fikirlerini alarak ilerlemek, böylelikle Şanlıurfa eğitim skalasını çok daha yükseklere taşımak istiyoruz” diye konuştu.
Tüm Katılımcıların Fikirleri Dinlendi
Konuşmaların ardından kapalı oturum şeklinde toplantının ikinci bölümüne geçildi. Bu bölümde tüm katılımcıların fikirleri ve önerileri dinlendi. Toplantının tamamlanması ile Vali Şıldak, tekrar tüm katılımcılara ve çalışmaya destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti